Eisenbahnbrücke Oldenburg (D)

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe geopende brug

Mijn nieuwste project is het maken van een model van de Eisenbahnbrücke in Oldenburg Duitsland.

Het gaat hier om de dubbele ophaalbrug over rivier “de Hunte” bij Oldenburg in Noord-Duitsland. Het is een rolbasculebrug en is de grootste van zijn soort binnen Europa. Het origineel is tussen 1950 en 1954 gebouwd. Momenteel wordt de brug hydraulisch aangedreven. De oude tandwielen waren zo versleten dat ombouw noodzakelijk was. Het model krijgt de ouderwetse tandwielaandrijving.
De uitdaging is om van deze brug een functionerend model te bouwen.
Zoals met de eerder gebouwde modellen zal ook deze brug onderdeel gaan uitmaken van een modelspoorbaan.
Voor het bouwen van het model ga ik gebruik maken van moderne technieken. Tekeningen maak ik met een CAD pakket. Onderdelen van de brug maak ik met behulp van een CNC frees. Ik zal hier en daar ook nog het ouderwetse handwerk toepassen.

De bedoeling is om van de bouw van dit model een blog bij te houden. De site heeft diverse pagina’s waar de bouw van diverse delen is te vinden.
De bouw van;

Om eerst maar eens duidelijk te maken waar het over gaat heb ik wat filmpjes van het origineel op Youtube gezet.
Het zijn 6 filmpjes en als het goed is starten ze automatisch na het eerste filmpje. Filmpje 6 vind ikzelf het meest spectaculair omdat heel mooi is te zien hoe een en ander werkt. De uitdaging is om alle bewegingen in model na te bootsen. Of dat gaat lukken, daar komen we nog achter.

Het bewegen van de brug heb ik al voor elkaar gekregen. Hieronder staat een filmpje van het proefmodel tijdens een test op een tentoonstelling.

Beweegbare bovenleiding

Zoals op de filmpjes is te zien moet, voordat de brug opengaat, een deel van de bovenleiding worden weggeklapt. In werkelijkheid is er een ingenieus mechanisme voor gemaakt. Dit ga ik in model ook nabootsen. Inmiddels zijn de eerste proeven gemaakt en ben ik nu bezig het bovenleidingsportaal met het bewegingsmechanisme te bouwen. Zodra dat af is komt er een foto en/of filmpje op de site te staan.

beweegbare bovenleiding origineel
Portaal met de beweegbare bovenleiding
5166 sinds 7-7-2015 3 vandaag