Delfshavense Schiebruggen (DHS)

Mijn tweede project was het bouwen van het model van de Delfshavense Schiebruggen.

2013-10-05 12.04.21
Overzicht van de modelbaan met de bruggen

Het origineel van deze bruggen is te vinden in Rotterdam.

Het bijzondere aan deze brug is dat het bestaat uit twee naast elkaar liggende scheve ophaalbruggen.

Het model is zeer gedetailleerd en functioneert zoals het origineel.

Met de bouw van het model is begonnen in 1999. Op Rail 2000 is het model voor het eerst voor het publiek tentoon gesteld.
Het model was toen lang niet afgewerkt. Toen was heel goed te zien hoe en met welke materialen het model is opgebouwd.
In de loop der jaren is het model steeds meer compleet gemaakt. Inmiddels is de bovenleiding af en zijn er een 4-tal wenteltrappen gemaakt.
Alles is handwerk. Tegenwoordig zou een 3D printer diverse onderdelen kunnen maken. De vraag is of er dan nog van modelbouw gesproken kan worden als de 3D printer die taak gaat overnemen.

De modelbaan waarop deze bruggen staan wordt regelmatig getoond op een tentoonstelling. De ruimte die nodig is om deze modelbaan op te stellen is ca. 10x3m.hpe plattegrond

Inmiddels is de modelbaan te zien geweest in binnen- en buitenland. Naast tentoonstellingen in Nederland zijn we ook te gast geweest op diverse tentoonstellingen in Frankrijk, Noorwegen, België en Duitsland.

Onderstaand filmpje, gemaakt door Hans Peters geeft de baan weer van voor de renovatie. Zet het geluid zacht want de motoren van de brug maken erg veel herrie. Inmiddels zien die motoren vervangen door stillere exemplaren.

Na het maken van dit filmpje is de baan aangepast.
De bruggen hebben nieuwe stillere motoren gekregen, er zijn fotografische achtergronden gemaakt, er rijdt een fietser onder de brug door en het landschap is aangepast. Onderstaande film, gemaakt door: DLoc567, is de meest actuele weergave van de modelbaan.

De modelbaan is computergestuurd met behulp van het programma “koploper’.
Aan één zijde van de baan is een grote keerspiraal gemaakt. Deze fungeert als een parkeergarage voor treinen. Aan de achterzijde is een schaduw-kopstation met 4 sporen aanwezig.  Hierdoor is het mogelijk met maximaal 9 verschillende treinen op de baan te rijden.

 

Foto’s van het model:

DHS
Model van de Delfhavense Schiebruggen in het zonlicht.

 

hpe4

hpe5

DSC_4073 van Evan

DSC_4078 van Evan

hpe3
Totale overzicht

 

 

 

 

6110 sinds 7-7-2015 3 vandaag